În septembrie 2016, în cadrul evenimentului privind cea de-a IX-a Conferință Internațională “PODURI DIN BAZINUL DUNĂRII” care s-a desfășurat la Zilina în Slovacia, împreună cu partenerii SSF-RO Timișoara și SSF Ingenieure AG Munchen am prezentat o serie de soluții eficiente pentru poduri, bazate pe modularitate cu o execuție simplă, facilă și rapidă.
Una dintre acestea a fost soluția VFT-WIB care are la bază două concepte: metoda VFT, care utilizează grinzi compuse oțel-beton realizate în poligonul de prefabricate și metoda clasică „grinzi metalice înglobate în beton”. Această soluție a fost dezvoltată pentru a optimiza munca pe șantier, prin introducerea unui grad ridicat de prefabricare şi realizarea unor grinzi cu greutate redusă pentru a facilita transportul și manipularea acestora.
La mai puțin de 3 ani de la prezentarea acestor soluții ca și concept, grinzile VFT-WIB devin azi soluții practice. Implementarea tehnologiei VFT-WIB pe Autostrada Sebeș-Turda, lotul 2, la supratraversarea DJ 142 L de la Sâncrai, a fost un real succes atât al nostru cât și al partenerilor noștri.
Astfel, data de 30 mai 2019 marchează istoria RETTER Group, fiind ziua în care au fost ridicate și montate primele grinzi prefabricate în soluție compusă, soluția VFT-WIB.
RETTER Group a reușit astfel să revitalizeze lucrările la podurile de pe Autostrada Sebeș-Turda, mizând pe faptul că “alegerea soluției tehnice pentru un pod ține întotdeuana cont de aspecte precum: durabilitate și robustețe structurală, execuție rapidă și ușoară, costuri de construcție și de mentenanță reduse”, așa cum explica Guido Retter, managerul firmei, la momentul montării primelor grinzi.
Iar inovația continuă! De data aceasta la Viena unde, cu ocazia celei de-a X-a Conferințe “PODURI DIN BAZINUL DUNĂRII” în septembrie 2019, pe de-o parte aminteam cu mândrie și asumare succesul transformării conceptului VFT-WIB în soluție implementată și în practică și, pe de altă parte, am continuat prezentarea inovațiilor cu soluția VTR (germană: VerbundTrägerRost – rețea de grinzi) ca fiind cea mai potrivită pentru poduri compuse oțel-beton cu deschideri cuprinse între 40 și 100 m, având ca scop execuția cât mai rapidă, cu puține sau chiar fără cofraje, prin folosirea prefabricatelor.
Astfel, RETTER Group devine, cu fiecare grindă ridicată, un nume tot mai rezonant în domeniul construcțiilor de mare infrastructură, atât la nivel național cât și peste hotare.
2019.09_Vienna_The 10th International Conference on Bridges in Danube Basin DOWNLOAD